Kuchnia z drewnianym blatem – coraz modniejsza, ale czy praktyczna?

Kuchnia z drewnianym blatem – coraz modniejsza, ale czy praktyczna?

Drewniany blat w kuchni z pewnością jest dziś modny, podobnie jak inne naturalne materiały używane we wnętrzach. Czy warto zdecydować się na aranżację kuchni z drewnianym blatem? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Projektując kuchnię, musimy pogodzić dwie bardzo istotne cechy: funkcjonalność oraz estetykę. Funkcjonalność jest kluczowa – kuchnia, której nie da się wygodnie używać, nie spełnia swojej roli, dlatego ważne jest, by optymalnie wykorzystać przestrzeń i warunki, jakie mamy. Estetyka także jest bardzo istotna. Często mówi się, że kuchnia jest sercem domu – odegra tę rolę, jeśli jej wygląd będzie zachęcał do tego, by w niej przebywać. A wiadomo, że estetycznych, harmonijnych wnętrzach czujemy się lepiej.

Nie zawsze jednak pogodzenie tych dwóch elementów jest łatwe. O ile brzydota zwykle funkcjonalna nie jest, o tyle zdarzają się rozwiązania, które są piękne, ale niekoniecznie sprawdzają się w praktyce. Funkcjonalność jest szczególnie istotna, gdy planujemy blat do kuchni. To jeden z kluczowych elementów – blat służy nam jako część robocza – powinien być na tyle duży, by swobodnie można było rozstawić wszystkie urządzenia i naczynia potrzebne do przygotowywania posiłków. Często wykorzystujemy go też do przechowywania – nie wszystko chcemy mieć pochowane w szafkach, jeśli gotujemy dużo, pewne rzeczy wygodniej mieć pod ręką, a więc stawiamy je na blacie. Jeśli decydujemy się na klasyczną zabudowę kuchenną, to właśnie blat łączy ją w całość. On też nadaje charakter kuchni.

Z czego może być wykonany blat kuchenny?

Materiałów, które można wykorzystać do wykonania blatu jest bardzo dużo. Często używa się do tego niedrogich płyt laminowanych, popularne są też blaty kuchenne z kompozytu, wykonuje się je też ze stali, szkła czy kamienia naturalnego. Ostatnio coraz częściej wybierane jest też drewno – to efekt mody na przytulny i ciepły styl skandynawski, z którym naturalne drewno zgrywa się perfekcyjnie.

Drewniany blat w kuchni – plusy i minusy

Plusy drewnianego blatu:

  • Jest to materiał naturalny, tworzy piękne i przytulne wnętrze, jest też przyjazny dla środowiska, jeśli blat wykonujemy z drewna pozyskiwanego w etyczny sposób
  • Drewno jest materiałem dającym duże możliwości kształtowania – łatwo je przycinać i szlifować, co ułatwia wykonanie indywidualnie zaprojektowanej zabudowy kuchennej
  • Drewno z wiekiem zyskuje na szlachetności, pięknie się starzeje, dzięki czemu drewniane elementy kuchni mogą posłużyć przez wiele lat. Jest też wiele możliwości odnawiania drewnianych elementów bez konieczności ich wymiany – szlifowanie i ponowne lakierowanie sprawiają, że drewno ponownie nabiera blasku i wszelkie ślady zniszczeń znikają
  • Drewno jest materiałem, który jest neutralny, pasuje do aranżacji w bardzo różnym stylu i można go połączyć z innymi materiałami – wygląda dobrze ze szkłem, stalą czy kamieniem.

Minusy drewnianego blatu:

  • Cena drewnianego blatu jest zdecydowani wyższa niż blatu wykonanego z płyty laminowanej. Wysokiej jakości drewno – a takiego potrzebujemy do wykonani zabudowy kuchennej – jest materiałem kosztownym.
  • Drewno jest materiałem palnym – w przypadku kuchni może mieć to duże znaczenie. Nie każdy rodzaj drewna jest też odporny na działanie wilgoci i wysokich temperatur – do wykonania zabudowy kuchennej używa się najczęściej jesionu, dębu oraz buka.
  • Drewno wymaga odpowiedniej obróbki oraz zaimpregnowania, by mogło posłużyć jako blat do kuchni i sprawdziło się w tej roli
  • Drewniany blat kuchenny wymaga troskliwej pielęgnacji i uważnego użytkowania. Nie wolno stawiać na nim gorących naczyń, zostawiać rozlanej wody czy plam, które mogłyby zabarwić drewno

Drewniany blat w kuchni jak go pielęgnować?

Odpowiednia pielęgnacja drewnianego blatu w kuchni jest konieczna, jeśli chcemy na długo cieszyć się jego dobrym wyglądem. Przede wszystkim drewno używane do wykonania blatu musi być odpowiednio wykończone. Najczęściej stosuje się lakierowanie lub olejowanie – oczywiście substancje używane do impregnacji blatu muszą mieć atesty zezwalają na ich kontakt z żywnością, by na blacie swobodnie można było położyć jedzenie. Która metoda zabezpieczenia jest lepsza? Olejowanie daje naturalny efekt, pozostawia wyczuwalną jego strukturę. Dzięki temu, że niejako nasącza drewno, skutecznie chroni przed wilgocią i wysokimi temperaturami. Może jednak prowadzić do ciemnienia naturalnego koloru drewna. Olejowanie trzeba też powtarzać, by zachować odpowiedni poziom zabezpieczenia i impregnacji drewna.

Lakierowanie sprawia, że powierzchnia blatu jest gładka w dotyku, natomiast podkreślone są wszelkie walory surowca, często mamy też ciekawy efekt połysku. Lakier tworzy też warstwę wodoodporną i sprawia, że zanieczyszczenia nie wnikają w drewno. Lakierowane powierzchnie nie są jednak odporne na wysokie temperatury. Z czasem, gdy lakier się zetrze, trzeba blat przeszlifować i nałożyć nową warstwę lakieru.

Na co dzień ważne jest też, by starać się chronić drewniany blat przed działaniem wilgoci i wysokich temperatur – bez względu na to, jak jest zabezpieczony. Dlatego w kuchni przydadzą się podkładki do stawiania gorących garnków. Uważajmy też nas ostrza – krojenie czegokolwiek bezpośrednio na blacie może spowodować zarysowania i trwałe nacięcia na drewnie.

Do czyszczenia drewnianego blatu najlepiej jest używać środków służących do pielęgnacji drewna – należy tylko sprawdzić, czy mogą być używane w miejscach, które mają kontakt z pożywieniem. Ważne, by każdorazowo dbać o to, by powierzchnia pozostała sucha, co zapobiega powstawaniu pleśni. Jeśli jednak do tego dojdzie, fragmenty grzybni pleśniowej możemy usunąć dość prosto, używając do tego szmatki nasączonej naftą.

Drewniany blat w kuchni: cena

Ile kosztuje drewniany blat? Cena zależy przede wszystkim od rodzaju drewna. Najtańsze są drewna miękkie, takie jak sosna, którą można kupić już od 170 zł za metr kwadratowy. I choć znajdziemy takie propozycje w sklepach meblarskich, warto pamiętać, że miękkie drewno tylko przez krótki czas będzie dobrze wyglądało w kuchni. Dlatego należy liczyć się z wydatkiem około 300 zł za metr kwadratowy – w tej cenie kupimy blat na przykład z jesionu czy buka. Najdroższe gatunki drewna o szczególnych walorach wizualnych kosztują ponad 1000 zł za metr kwadratowy.

Drewniany blat w kuchni: czy warto?

Czy biorąc pod uwagę wymienione wyżej wady i zalety drewna w kuchni, warto się zdecydować na takie rozwiązanie? Zdecydowanie tak! Przede wszystkim dlatego, że kuchnia z drewnianym blatem ma niepowtarzalny urok, jest autentyczna i wygląda szlachetnie. Jest też ponadczasowa. Dość wysoką cenę rekompensuje fakt, że drewniany blat w kuchni to rozwiązanie na długie lata – w pespektywie długofalowej może się okazać, że koszt będzie niższy niż kilkukrotna wymiana blatu z płyty laminowanej.

Joanna Magowska

Podobne artykuły

Sypialnia na poddaszu ze skosami – jak ją urządzić?

Sypialnia na poddaszu ze skosami – jak ją urządzić?

Łóżko do sypialni z materacem – jak wybrać odpowiednie?

Łóżko do sypialni z materacem – jak wybrać odpowiednie?

Nowoczesne oświetlenie w kuchni vs. tradycyjne

Nowoczesne oświetlenie w kuchni vs. tradycyjne

Porady na oświetlenie w kuchni

Porady na oświetlenie w kuchni